Salon International velja za največji in najpomembnejši frizerski sejem na svetu. Letos ga je obiskalo več kot 40.000 frizerjev. Vsako leto je veliko tujijh frizerjev, ki prihajajo iz Skandinavskih držav, Španije, Italije, Nemčije, Rusije, tudi iz Združenih držav Amerike, Avstralije ter tudi Slovenije. Čeprav ne toliko, kot pred leti, pred globalno finančno krizo.

Že lansko leto je bilo čutiti nov veter, saj je sejem po letih padanja obiska, razstavljalcev in na sploh, ponovno dvignil na nivo, ki ga frizerji pričakujemo in na katerega smo navajeni iz preteklosti. Nov organizator je lansko leto uvedel številne novosti. Letos so ga še nadgradili z dobrimi vsebinami, dodatnimi ”live” odri … Skratka odlično izpeljano, velik obisk, številni ”live” odri, čez 400 razstavljenih brendov in seveda  pika na ”I”, ”Salon live” zvezdniška dislocirana dvorana, kjer smo si lahko za približno 100 EUR ogledali posamezen Show. V tej dvorani smo lahko občudovali: Sassoon Academy, Toni & Guy, Patrick Cameron, Trevor Sorbie in pozno zvečer še Rush Academy. V posebni manjši dvorani pa še tradicionalni Look & Learn seminarji ekipe Mahogany. Poleg tega smo videli nov, poseben prostor Hairdressers Journal in Wella competitions –  za tekmovanje v oblikovanju las v različnih kategorijah.

Na samem sejmišču smo lahko videli odre, na katerih so se vrstila v glavnem znana britanska frizerska imena in sicer: ”Hairdresser Journal” oder (Mazella & Palmer, Desmond Murray, Anne Veck, Rush hair, Toni & Guy, Electric hair Brooks & Brooks, Errol Douglas, Mahogany, Robert Masciave, …), ”Fellowship for british hairdressing” oder (Marc Antoni, Rush hair, Robert Masciave, Charles Worthington, Mahogany, Patrick Cameron, Sean Hanna, Anne Veck, …) , ”Habia” – oder združenja britanskih frizerjev, ”HJ Men stage”, ter ” Living Legends lounge” oder (Lee Staford, Errol Douglas, Beverly Cobella, Charles Worthington, Andrew Collinge). Številni nastopi v živo so bili še na stojnicah Toni & Guy, Vidal Sassoon, Rush in Saco, Babyliss Pro, GHD, Wella. Skratka ogromno nastopov, tako da si je bilo potrebno pripraviti prioritetno listo, kajti vsega pač ne moreš videti.

Tu je bil še tradicionalni ”British Hairdressing awards galery”- izbor za najboljše v različnih kategorijah na osnovi prej poslanih fotografij, posebaj narejenih za to tekmovanje –  to je poseben prostor zaprtega tipa, kjer ni dovoljeno fotografiranje. Gre za izjemno inspirativne, kreativne in vizionarske kreacije posameznih frizerjev in ekip v kategorijah po regijah Velike Britanije: izbor za moškega frizerja leta, afro frizerja leta, avantgardnega frizerja leta, londonskega frizerja leta, britanskega frizerja leta. Slednja je najbolj prestižna in zagotavlja zmagovalcu posebno slavo in nastope po celem svetu.

In kaj so vodilni predstavili na velikem ”Salon live” odru – po vrstnem redu:

Trevor Sorbie:

Veliki »come back« po 10-ih letih odsotnosti. Pred leti je Sorbie show predstavljal ”must see” dogodek. Spomnim se njegovih izvenserijskih nastopov še na starem sejmišču ‘Wembley’, ko je sam na odru z modelom na stolu, držal 2.000 ljudi uro in pol v popolnem fokusu na to kar dela. To zmorejo le največji. Trevor je s svojo ekipo, na čelu s Tomom Canellom – kreativnim direktorjem,  dokazal, da je še vedno velika ikona svetovnega frizerstva. ”Moje glavno gonilo je, premakniti meje, kar je možno narediti iz las”, pravi Trevor. Video prezentacije so bile impresivne, delo na odru enako. Videli smo kako nastajajo izjemne ideje in njihova realizacija na laseh. Čisti ”Art & Avantgarde hair” na najvišjem kreativnem in estetskem nivoju.

Patrick Cameron:

Patrick je brez konkurence največji »showman« med frizerji. Kar koli naredi na odru je virtuozno, na videz preprosto, začinjeno z eleganco in prefinjenostjo. Njegovo nenehno govorno spremljanje dela je impresivno, energija in kreativnost sta prepoznavni del vsakega njegovega nastopa. ”Easy Classics” je bila tokratna tema – kolekcija, ki jo je Patrick predstavil. Klasične linije navdihnjene z ikoničnimi frizurami iz preteklosti, z dodatnim ”Cameroon new lookom”.

Sassoon Academy

Mark Hayes in Sassoon Academy International team so tokrat slavili Individualizem, kar pomeni biti to kar si, resnično in avtentično, tudi v laseh. Edvard Darley, mednarodni direktor za barvanje je predstavil ”craft” – izvirno individualno barvanje, kot so to Sassoonovci počeli v preteklosti. Ne gre le za natančnost pri striženju, temveč tudi pri barvanju las. Hočemo se odmakniti od »ombre in freehand« tehnik in slaviti geometrijo in natančnost pri barvanju. Od barve breskve, bakrenih tonov, sive in srebrne … Vsak model ima svojo barvno kombinacijo. Mark Hayes je poudaril natančnost pri striženju in individualizem ter svobodo oblikovanja končne podobe. Eklektika, avtentičnost, tehnična brezhibnost, mehki robovi, s hippy obdobjem navdihnjene ”boho” daljše stopničaste linije. Vse to prevladuje v njihovi napovedi novih Sasson trendov. Videli smo futuristično ”Neonoir” kolekcijo navdihnjeno s svetlobo, ”Mondaine” kolekcijo, ki slavi kreativnost oblikovalca Cristobala Balenciage ter nenazadnje ”Jejeune” kolekcijo, ki slavi nekomfromističen izgled.

Ovacije publike, številni šopki cvetja za ekipo!!!  Prvič sem doživel kaj takega. Stotine fotoaparatov in mobitelov ob odru, kar o ekipi Sassoon in modelih pove več, kot vse moje besede. Ekstazično, trijumfalno!

Toni & Guy

”Futurewise” je ime kolekcije, ki so jo »Toniandguyevci«, pod vodstvom Sashe Mascolo Tarbuk,  predstavili na ”Live showu”, pred razprodano dvorano. Da je bila dvorana razprodana, ne preseneča, saj je vsako leto največ zanimanja prav za Toni & Guy in Sassoon show. Ko enkrat vidiš njihov nastop, si zagotovo zaželiš še in še in še. Dobesedno te v 75-ih minutah showa zbombardirajo s filmčki(o kolekcijah, London Fashion weeku, TiGi produktih, avangardnih laseh, njihovi vsakoletno novi knjigi) in potem delo na odru in dinamika govorne predstavitve, pa ”catwalk” koreografije, pa nastop »coloring teama« in razlaga o barvah. Skratka toliko informacij, da tega normalen gledalec sokrajda ne more absorbirati. Vulkan »vizualno-glasbeno-govornega-video« bombastičnega nastopa! WoW! Zaradi vsega tega so njihovi nastopi razprodani. Če so Sassoon tehnike perfekcija, kjer se striže eno frizuro najmanj uro in pol, da je vsak las geometrično idealen in vse na svojem mestu (bog ne daj, da veter zapiha) – čisti mazohizem, potem so Toni & Guy čisto nasprotje – veter v laseh, svoboda pri oblikovanju, korektnost pri striženju in barvanju. Rekel bi skoraj ”instant” poenostavljene tehnike, vsem razumljive in komercialno prodajne. Jasno je, kdo ima več salonov po svetu, več obiskovalcev na akademijah, kdo dela veliko večji posel in kdo je svojevrstni zmagovalec. To so vsekakor Toni & Guy! (Razen za tiste, ki smo drugačnega mnenja).

RUSH academy

Rush postajajo vedno bolj zaželena, povzpenjajoča in popularna ekipa. Mešanica odličnih kolekcij, tehnik striženja in barvanja ter avantgardno oblikovanih kreacij, poleg širjenja verige salonov, se jih počasi postavlja ob bok s Sassoon in Toni & Guy teamom. Njihov show je bil poln zabavnih elementov, navdihnjen z modo oblačenja, poučen, dramatičen in motivacijski za prisotne frizerje. Ekipa je pod vodstvom mednarodnega kreativnega direktorja Andyja Heasema in mednarodnega direktorja za barvanje, Chrisa Williamsa, predstavil novo odprprto Rush akademijo, čemur je sledilo striženje, barvanje in avantgard hair show… Rush spektakel.

Salon International 2017 je bil izjemen, inspirativen, in večji kot kdajkoli prej. Priporočam!

Za revijo Salon iz Londona,

Stevo Pavlovič