V eni najprestižnejših svetovnih dvoran – londonski kraljevski ”Royal Albert Hall” se je letos odvil jubilejni, že 35-i ‘Alternative Hair show’. To je največji svetovni humanitarni frizerski show, ki pomaga otrokom, obolelim za levkemijo. Ustanovitelj te edinstvene prireditve je legendarni Toni Rizzo, eden najvplivnejših frizejev v zgodovini stroke, kateremu je pred leti umrl starejši sin za to zahrbtno boleznijo in to je bil tudi njegov povod in navdih za ustanovitev te eminentne dobrodelne frizerske prireditve. 

S časoma je ustanovil še ”Alternative Hair club” in vanj povabil vodilna britanska imena, da se pridružijo in včlanijo ter tako pomagajo bolnišnici, v kateri so zdravili tudi njegovega sina. V tem času je bila umrljivost obolelih otrok grozljiva. Od 10-ih otrok jih je devet umrlo in le eden preživel. Danes je situacija obratna. Umre en otrok od 10-ih obolelih. Medicina, zdravila in raziskave so v teh letih ogromno napredovali. Del sredstev za te raziskave pa je prispeval tudi ta dogodek, saj so organizatorji do danes z vstopnicami in donacijami zbrali impresivnih 9,5 miljonov funtov.

S klubom bolane otroke vozijo na razne izlete. V preteklosti so jih kar nekajkrat peljali za 3 dni v Pariz (tiste otroke, ki to pot zmorejo), v znameniti Disneyland. Otroke tak izlet neskončno osreči, kot tudi njihove starše in organizatorje. Vsi nosijo AHS majice, na vlaku do Pariza otroci in starši govorijo svoje zgodbe o težki bolezni in borbi z njo. Številni otroci so brez las, kot posledica obsevanja in močnih zdravil. Vse to je posneto in v kratkih filmih vsako leto prikazano prisotni frizerski publiki iz celega sveta. Letos so malčki odšli na izlet v Lego Land v Angliji.

Show je v minulih letih postal svetovni spektakel, kjer nastopajo sama velika svetovna in britanska frizerska imena. Del showa pripada tudi ”AIPP Award” nagradam vodilnih svetovnih frizerskih časopisov, ki izberejo zmagovite kolekcije v kategorijah: naj ženska kolekcija, moška, avntgardna in najboljši video. 

”Visionary Awards” je naslednja kategorija, na katero se prijavijo frizerji iz celega sveta, pošljejo fotografijo enega modela, izbrani posamezniki pa za nagrado sodelujejo v živo z modelom. Predstavijo se lahko na velikem odru, strokovna komisija pa izbere zmagovalce v treh kategorijah: Cut & color, Mens in Avantgarde hair. Veliko je dobrih frizerjev, posebej iz Azije jih je vsako leto vse več in vedno boljši so. Nekatere kreacije so popolnoma impresivne. Pred dvemi leti je tudi naš Metod Tasič nastopil v kategoriji cut & color.

Naj omeni podatek, da je letos dvorana, po kar nekaj letih, bila popolnoma razprodana. Bilo je ogromno zanimanje za show in zato je bil tudi obisk odličen in tako je bilo v dvorani več kot 5.000 frizerjev iz celega sveta. To je zares galla show in večina obiskovalcev je temu primerno tudi oblečena, v večernih toaletah, elegantno in glamurozno.

Prireditev sta suvereno vodila nepogrešljivi dvojec Toni Rizzo in Anthony Mascolo, ki je tudi z ženo Path Mascolo ednen največjih donatorjev.

V glavnem delu programa, na velikem odru Royal Albert halla so letos nastopili: Alan Edvards (Škotska), Anne Veck (Anglija), Bundy Bundy (Avstrija), Carlo Bay (Italija), Charlie Price (ZDA), Cyrill Brune (Francija), Dmitri Vinokurov (Rusija), Fehringer (Avstrija), Gogen (Italija), HOB (Anglija), Hugh Campbell (Irska), Klaus Peter Ochs (Nemčija), Koshuke Visual Network (Japonska), Petra Mechurova (Češka), Robert Cromeans (ZDA), Saco (Anglija), Sanrizz (Anglija), Vidal Sassoon (Anglija), Sebastian Artistic team (Anglija), TIGI Creative Team (Anglija).

Videli smo zares nekaj izvrstnih nastopov (Sanrizz, Robert Cromeans, Saco, Vinokurov, TiGi, Sassoon…).

Posebno nagrado za prispevek frizerstvu je prejel Patrick Cameron, ki ga je prisotna publika navdušeno pozdravila. Videli smo še podelitev nagrad za ”Wella Visionary Arard” tekmovanje – Wella je glavni sponzor letošnjega AHS in so to izkoristili za podelitev globalnih nagrad iz njihovega mednarodnega tekmovanja.

Med odmorom smo vsi v dvorani sodelovali v zbiranju simboličnih denarnih prostovoljnih prispevkov za obolele otroke, na koncu, ko vsi nastopajoči z modeli pridejo na oder, pa je eden od obolelih otrok, o katerem smo videli tudi kratek film, skupaj s Tonijem Rizzom in Anthonyem  Mascolom na oder prinesel plakat, na katerem je bila napisana številka 280.626 funtov, dosedanji absolutni rekord zbranega denarja v enem večeru!

Zadovoljni in ponosni smo odšli iz AH showa, zavedajoč se, da smo vsi skupaj prispevali majhen delček v pomoči bolnim otrokom. Moj ponos pa je bil toliko večji, ker v posebni brošuri tega showa, med svetovno frizersko elito, ki so patroni – pokrovitelji – podporniki showa, piše tudi moje ime ter zraven država iz katere prihajam – Slovenija. 

Iz Alternative Hair Showa za revijo salon,

Stevo Pavlovič