Domov Kolumna KO ZREM V ...

KO ZREM V …

Sedim v nočni tišini in premišljujem, kam nas pelje pot napredka in blaginje. V zadnjem času konstantno poslušam o modernizaciji in kako nas bodo nadomestili roboti oz. računalniška intelegenca na skorajda vseh področjih.

Če malo bolj podrobno premislim, ta čas niti ni tako daleč. No, roko na srce, marsikje je pa tehnologija že toliko napredovala, da se nekatera delovna mesta že ukinjajo.

Samo če pomislim na večja letališča s svojimi avtomati za prijavo na let.

Sliši se sila imenitno, da nas nekdo nadomesti oz. dela namesto nas, pa vendar kam vse to pelje.

Vsa ta pametna tehnologija, ki nam olajša življenje, ga narekuje in nenazadnje nas opominja, kaj drugi počnejo, s kom se družijo in še bi lahko našteval v nedogled.

Ali morebiti ne postajamo odvisneži novodobnih pripomočkov?

Ko pogledam svojega mlajšega sina, se prav pošteno zamislim. Zanima ga telefon, tablica … Vse ostalo pa tako, tako.

Saj vem, da boste dejali vzgoja, se strinjam. Ampak če se navežem na vzgojo, kako vzgojiti današnje generacije, da bodo postavili na prvo mesto vrednote, kot so poštenje, spoštovanje, delovne navade …

Menim da, ni pravega recepta, je le naš vzgled in volja, ki sta odraz nas samih in s tem posledično otrok.

Pred kratkim sem dejal, da je naš čas na tem svetu odmerjen, verjetno se sprašujete zakaj?

Predstavljajte si danes starejše ljudi, ki so bili vzgojeni brez televizorja, telefona, ki so živeli in odraščali v popolnoma drugačnem času.

In če si sebe predstavljam čez štirideset let, je možno, da bom zgubljen v vsej takratni tehnologiji in komunikaciji.

Lahko se naučimo, kako rokovati s tem ali onim, bojim pa se, da izgubljamo na vrednotah, tistih, ki gradijo odnose.

Razmišljanje me vodi tudi v lase in škarje. Kaj bo tu prinesla prihodnost. Prepričan sem, da je frizerstvo obrt, umetnost, ki bo imelo svoje mesto tam, kjer ga ima danes. Škarje in glavnik, vsa robotika, ki jo vodi naša glava in roka. Prepričan sem, da se tega ne da nadomestiti.

Drugačna zgodba se mi poraja pri kolorizaciji(barvah). Prepričan sem, da se bo v tej smeri zgodila nova revolucija, ki bo napovedovala novo smer barvanja. Tu predvsem mislim na samo tehnologijo in postopke. Lahko pa si le predstavljam kakšne. Dovolimo se presenetiti.

Čas ja, ta naš čas, ki nam narekuje kaj bo in kaj ne bo. Ne dovolimo si postati sužnji lastnega telefona, tablice in družbenih omrežij.

Privoščite si tisto kar imate radi, jaz pa vam le želim, da uživate v poklicu, ki ga tako zelo cenimo in spoštujemo.

Metod Tasič